Žiri ’10.

Takmičare ocenjuje žiri sastavljen od istaknutih međunarodnih i domaćih instrumentalista i pedagoga. Član žirija koji je u srodstvu sa kandidatom ili je u trenutnom profesionalnom kontaktu sa kandidatom ne može da ocenjuje tog kandidata. Takmičar koji izvodi program duži od propisanog može biti prekinut tokom izvođenja.

Nakon završetka takmičenja svakom takmičaru biće omogućen kontakt sa članovima žirija. Odluke žirija su konačne i neopozive.

Članovi žirija III Takmičenja “Anton Eberst” su (po abecednom redu):

Claude Faucomprez

Diplomirao je na Conservatoire régional de Lille i Conservatoire National supérieur de Paris gde je 1970. nagrađen I nagradom za klarinet i 1971. I nagradom za kamernu muziku.

Nagrade:

 • III nagrada na međunarodnom Konkursu u Minhenu 1978.
 • I nagrada na Međunarodnom takmičenju kamerne muzike Pariz 1983.
 • I nagrada na Međunarodnom takmičenju muzike XX veka Pariz 1984.

Orkestri:

 • Orkestar Republikanske garde 1972/73
 • Orkestar „Pasdeloup“ 1974/75
 • „Nouvel Orchestre Philharmonique“ Radio Francuske – solo klarinet 1976
 • Orkestar „MITO“ (Japan) dirigent S. Ozava od 2002.
 • Orkestar “ National de Lille“ od 1978.

Pedagoški rad:

 • profesor na Conservatoire d’Arras 1973/1975
 • profesor na Conservatoire Tourcoing 1975/1992
 • profesor na Conservatoire Lille 1988/2006
 • profesor na Conservatoire Roubaix depuis 1992

Kongresi i Masterklas:

 • Internacionalni klarinet kongres Cincinnati (Usa) 1992
 • Internacionalni klarinet fest Stockholm 2002
 • Internacionalni klarinet fest Tokyo 2005
 • Masterklas u Japanu, Rusiji, Americi, Južnoj i Centralnoj Americi, Finskoj, Norveškoj, Danskoj, Grčkoj itd.

Nastupao na Festivalima:

 • Festival Sintra (Portugalija), 1985.
 • Festival Prokofiev, Pariz (Rostropovich), 1986.
 • Internacionalni festival Cervantino, Meksiko, 1987.
 • Festaval Pablo Casals, Prades, 1999.
 • Internacionalni festival d’Hamamatsu, Japan 1994.

Sem solističke karijere, neguje i kamernu muziku (Duo Raes-Faucomprez od 1978, duvački kvintet „Nielsen“ od 1987.)

Snimao je za mnoge poznate diskografske kuće.

početak teksta

Vasil Gelev

Vasil Gelev, rođen 1948. godine u Dimitrovgradu.

Završio Srednju muzičku školu „Stanković“ u Beogradu, kao i Muzičku akademiju i magistratutru u klasi prof. Bruna Bruna.

Od 1970. do 2000. godine prvi solo klarinetista Beogradske filharmonije. Priređuje solističke koncerte, koncerte kamerne muzike i nastupa kao solista sa svim simfonijskim orkestrima bivše Jugoslavije.

Učesnik međunarodnih takmičenja u Ženevi i Minhenu.

U zvanju je vandrednog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu za predmete Es-klarinet, Bas klarinet, kao i Orkestarske studije.

Uspešno rukovodi ansamblima: Hor klarineta, kvartet saksofona.

početak teksta

Jože Kotar

Jože Kotar deluje kao prvi klarinetista Slovenačkog filharmonijskog simfonijskog orkestra i vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Klarinet je počeo da uči u klasi prof. Ervina Plevnika u rodnom Trbovlju. Školovanje je nastavio u Ljubljani u klasi prof. Alojza Zupana i 1992. godine završio magistarske studije na Muzičkoj akademiji. Na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima osvojio je ukupno devet prvih nagrada, a dobitnik je i nagrade Akademije i Univerziteta Prešeren. 1988. godine predstavljao je Jugoslaviju na „Europäischer Preis“ takmicenju u Cirihu, a kao gostujući član nastupao je sa Mediteranskim orkestrom i Alpe-Adria orkestrom na mestu prvog klarineta.

Kao solista i član kamernih ansambala nastupao je u Sloveniji, Jugoslaviji, Austriji, Belgiji, Danskoj, Italiji, Švajcarskoj i SAD. Kao član Slovenačkog filharmonijskog orkestra nastupao je sa mnogim poznatim dirigentima uključujući i Karlosa Klajbera. Sa Slovenačkim filharmonijskim gudačkim kvartetom snimio je CD koji je izdao ZKP RTV Slovenija. Član je ARIART duvačkog kvinteta, koji je 1998. godine izdao svoj prvi CD za RTV Slovenija, Slovenačkog kvarteta klarineta i osnivac Slovenačkog hora klarineta. Redovno nastupa i sa Slovenicum Consorticum Musicum, Slovenačkim kamernim orkestrom, Orkestrom slovenačke milicije i Radničkim duvačkim ansamblom Trbovlja i snima za radio i televiziju.

početak teksta

Enrique Pérez Piquer

Rođen je 1961. godine u Valensiji, Španija. Od 1985. godine je solista na klarinetu Nacionalnog orkestra Španije. Kvalifikovan je za držanje kurseva, kao državnih i međunarodnih Masterklasa. Takođe je profesor Nacionalnog orkestra mladih (Joven Orquestra Nacional),  član žirija državnih i međunarodnih takmičenja itd. Od 1988. godine, član je dueta  sa klaviristom Anibalom Banjadosom, osnivač i  gost solista nekoliko kamernih muzičkih sastava.

Nagrađen je sledećim nagradama:

 • Počasna nagrada (srednji kurs) i počasna nagrada (završni kurs) na Vrhovnom Konzervatorijumu u Valensiji I Madridu.
 • 1982: druga nagrada  Muzičke omladine Španije ( Juventudes Musicales Espanolas) – solisti na drvenim muzičkim instrumentima
 • 1985: polufinalista međunarodnog takmičenja klarinetista u Tulonu (Francuska)
 • 1988: prva nagrada na međunarodnom takmičenju klarinetista u Reusu (Francuska)
 • 1991: prva nagrada na međunarodnom takmičenju klarinetista “Grad dve sestre” (Ciudad de das Hermanas) –  Španija

Sa 19 godina postao je solista “Madridskog simfonijskog  orkestra” (Orquestra Simfonica de Madrid) – Rabos.

Takođe svira i kao solista  u sledećim orchestrima:  Clasica de Madrid,  Andres Segovia,Villa de Madrid,  Nacional de camera de Toulouse, Orkestar francuske zajednice u Belgiji ( Mercado de Chamartin ), Orkestar provincije Santa Fe (Orquestra Provincial de Santa Fe) ( Argentina ), Simfonijski  orkestar Minhena (Sinfonierorchester Concierto Munchen), itd. Takođe svira i sa simfonijskim grupama: “Muncipal de Madrid” i “ Lira Carcaixentina”. Od njegovih istaknutih izvođenja treba izdvojiti: evropska premijera “Španske fantazije” op. 17 za klarinet i orkestar Huliana Botista sa španskim nacionalnim orkestrom, svetska premijera “Doble Concierto para Clarinete, clarinete Bajo y Banda” Davida Leba zajedno sa holandskim bas- klarinetistom Henri Bokom i “Banda Sinfonica Municipal de Madrid” itd. Januara 2003 svirao je i snimio CD “Španska Fantazija” op.17 Huliana Batista u Minhenu (premijera u Nemačkoj) sa Minhenskim Simfonijskim orkestrom. Februara 2003. prvi put je svirao “Koncert za klarinet i simfonijski orkestar” , koji mu je posvetio kompozitor Huan Peres Ribes sa Simfonijskim orkestrom “Lira carcaixentina.”

Snimio je sledeća dela: “La obra para Clarinete y Piano de Miguel Yuste” ( prvi put ikada snimljeno) sa pijanistom Anibalom Banjadosom, “Les ritournelles du Chat Abgral”, “Concertino para Clarinete y Orquestra” Janoša Komivesa (premijera – I prvi put ikada snimljeno), finalna takmičenja u kompoziciji savremene muzike SGAE-a (premijera – I prvo snimanje – 92,95,96,97,98,99,2000), “Imagen Sonora de un quintet en Fa” za duvački kvintet Rodriga Santjaga na Cd-u, “ Musica del siglo XX-Compositores Vasces- Quinta serie”, muzika iz filma “Sve o mojoj majci” Pedra Almodovara, “Jezik leptira”  u režiji Kuerda, “Svima koje volim” reditelja Coixet-a, itd. Takodje i nekoliko snimaka na  Nacionalnom radiju i Španskoj televiziji. 2003 godine snimio je CD sa 12 dela za klarinet i klavir Hulijana Mendeza (od kojih je 10 prvi put snimljeno).

Njegovi profesori u Španiji bili su: Francisco Vidal, Juan Vercher, José Taléns, Vicente Peñarrocha, Lucas Conejero, a u inostranstvu: Guy Deplus, Karl Leister, Michele Zukovsky, Anthony Gigliotti, David Campbell, Thomas Friedli, Hans Deinzer i drugi.

Ima široki repertoar od oko 400 dela. Svira i na baset-kornu Mocartov concert u A duru  K622 , Bas klarinet, es klarinet. Piker ekskluzivno svira na klarinetima marke Buffet Crampon.

početak teksta

Nikola Srdić

Diplomirao je na Muzičkoj Akademiji u Beogradu, 1975. godine u klasi profesora Bruno Bruna. Titulu magistra klarineta, kod istog profesora, stiče 1977. godine.

Kao stipendista francuske vlade, usavršavao se u Parizu, kod eminentnog profesora Ulysse Dellecluse-a.

Nagrade:

 • Dobitnik brojnih prvih nagrada na takmičenjima teritorije tadašnje Jugoslavije.
 • Finalista međunarodnog Konkursa u Minhenu, 1973. godine.
 • Dobitnik specijalne nagrade Bavarske Radio Televizije u Minhenu, 1973.

Kao solista i kamerni muzičar gostovao je u svim značajnim muzičkim centrima Jugoslavije, kao i u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Češkoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Nemačkoj.

Kao solista nastupao je sa:

 • Beogradskom, Zagrebačkom, Makedonskom, Sarajevskom, Vojvođanskom, Temišvarskom i filharmonijom Gornje Češke.
 • Novosadskim Kamernim Orkestrom, Kamernim Orkestrom Dušan Skovran (preko pedeset koncerata), Mostarskim Kamernim Orkestrom, Gudačima Svetog Đorđa.
 • Gudačkim kvartetima: Klima Kvartet, Kodaly Kvartet, Moyses Kvartet, Beogradski Gudački Kvartet, Srpski Gudački Kvartet, Tartini Kvartet i dr.

Nastupi na muzičkim festivalima:

 • Ohridsko Leto, Bratislavsko leto, Dubrovačke Letnje Igre, Večeri na Griču, Muzički Festival u Talinu (Estonija), Janačekov Maj (Ostrava), Festival u Košicama…

U zvanju je redovnog profesora na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu i Akademiji Umjetnosti u Banja Luci.

početak teksta

Zsolt Szatmari

Klarinetista Zsolt Szatmari je rođen u Miskolcu (Mađarska) 24.06.1968. u porodici muzičara. Muzičko obrazovanje započeo je u Sátoraljaújhely-u (Mađarska) gde je učio violinu i klarinet, a svoje školovanje je nastavio u Miskolcu, u srednjoj muzičkoj školi “Béla Bartók”. Godine 1991. diplomirao je na Muzičkoj akademiji “Ferenc Liszt” u Budimpešti sa izuzetnim uspehom.

Godine 1986. učestvovao je na Nacionalnom takmičenju duvača “János Richter” i osvojio prvu nagradu, kao i Specijalnu nagradu Fonda za umetnost, što mu je omogućilo da bude primljen na Muzičku akademiju bez polaganja prijemnog ispita. Godine 1988. dobio je Specijalnu nagradu Copyright Office-a na Nacionalnom takmičenju duvača mađarskog radija. Godine 1990. pobedio je na Internacionalom takmičenju za klarinet u Kvebeku (Kanada). Godine 1991., kao student, dobio je Yamaha stipendiju.

Profesionalnu muzicku karijeru zapoceo je 1991. godine kao prvi klarinetista orkestra Mađarske nacionalne opere. Od 1992. do 2000. godine delovao je kao prvi klarinetista Budimpeštanskog festivalskog orkestra. Od 1993. predaje na “Ferenc Liszt” Muzičkoj akademiji. Od 01.09.2000. godine angažovan je kao prvi klarineta Mađarske nacionalne filharmonije. Godine 2002. ovaj orkestar mu dodeljuje titulu “Muzičar godine”. Od 2003. nastupa kao solo klarinetista Mađarskog nacionalnog filharmonijskog orkestra.

Kao član Budimpeštanskog duvačkog ansambla nastupao je u gotovo svim državama Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama. Redovno je angažovan kao gostujući član “Ferenc Liszt” kamernog orkestra. Solistički nastupa u nekoliko evropskih zemalja i na Budimpeštanskom prolećnom festivalu. Deluje kao umetnički direktor duvačkog ansambla “New Harmony”. Mađarski radio redovno emituje njegove snimke. Kao solista, nastupao je sa “Ferenc Liszt” kamernim orkestrom, “Salieri” kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Miskolca, Simfonijskim orkestrom Segedina, Panonskom filharmonijom, Omladinskim simfonijskim orkestrom “Danubia”, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom i Mađarskim nacionalnim filharmonijskim orkestrom. Držao je majstorske kurseve u Dablinu i Urbani (SAD).

početak teksta

Comments are closed.