Žiri ’08.


claudeClaude Faucomprez diplomirao je na Conservatoire régional de Lille i Conservatoire National supérieur de Paris gde je 1970. nagrađen sa I nagradom za klarinet i 1971. sa I nagradom za kamernu muziku.

Nagrade:

 • III nagrada na međunarodnom Konkursu u MInhenu 1978.
 • I nagrada na Međunarodnom takmičenju kamerne muzike Pariz 1983.
 • I nagrada na Međunarodnom takmičenju muzike XX veka Pariz 1984.

Orkestri:

 • Orkestar Republikanske garde 1972/73
 • Orkestar „Pasdeloup“ 1974/75
 • „Nouvel Orchestre Philharmonique“ Radio Francuske -solo klarinet 1976
 • Orkestar „MITO“ (Japan) dirigent S.Ozava od 2002.
 • Orkestar “ National de Lille“ od 1978.

Pedagoški rad:

 • profesor na Conservatoire d’Arras 1973/1975
 • profesor na Conservatoire Tourcoing 1975/1992
 • profesor na Conservatoire Lille 1988/2006
 • profesor na Conservatoire Roubaix depuis 1992

Kongresi i Masterklas:

 • Internacionalni klarinet kongres Cincinnati (Usa) 1992
 • Internacionalni klarinet fest Stockholm 2002
 • Internacionalni klarinet fest Tokyo 2005
 • Masterklas u Japanu,Rusiji, Americi, Južnoj i Centralnoj Americi, Finskoj, Norveškoj, Danskoj, Grčkoj itd.

Nastupao na Festivalima:

 • Festival Sintra (Portugalija) 1985
 • Festival Prokofiev, Pariz (Rostropovich), 1986
 • Internacionalni festival Cervantino, Meksiko, 1987
 • Festaval Pablo Casals, Prades, 1999
 • Internacionalni festival d’Hamamatsu, Japan 1994

Sem solističke karijere, neguje i kamernu muziku (Duo Raes-Faucomprez od 1978, duvački kvintet „Nielsen“ od 1987.)

Snimao je za mnoge poznate diskografske kuće.

početak teksta

ivan-borcicIvan Borčić rođen je 3.7.1949. u Splitu gde je završio Klasičnu gimnaziju i Srednju muzičku školu. Godine 1973. diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi prof. Bruna Bruna. Magistrirao je kod istog profesora 1976. godine.

Za vreme i nakon studija učestvuje na domaćim i međunarodnim takmičenjima:

 • Međunarodno takmičenje muzičke omladine, Beograd, 1971.
 • Međunarodno takmičenje muzičkih umetnika, Ženeva 1972. i 1976.
 • Takmičenje mladih muzičkih umetnika Jugoslavije, Zagreb 1977.
 • Međunarodno takmičenje muzičkih umetnika, Minhen 1977.
 • Međunarodno takmičenje muzičkih umetnika, Rim 1978.

Dobitnik je Prve nagrade na Takmičenju mladih muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu 1977. , Treće nagrade na Međunarodnom takmičenju muzičkih umetnika u Rimu 1978. i plasirao se u polufinale Takmičenja muzičke omladine u Beogradu 1971.

Nakon studija razvio je bogatu koncertnu aktivnost sarađujući sa splitskom pijanistkinjom prof. Olgom Račić te s mnogim istaknutim dirigentima (Bareza, Papandopulo, Gjadrov).Takođe je sarađivao i sa kamernim ansamblima u Splitu (Duvački kvintet, Duvački trio, Kamerni orkestar).

Od 1973. godine stalni je član orkestra splitske Opere na mestu Prvog solo klarineta.

Od 2000. godine docent je na Muzičkoj akademiji u Splitu za klarinet i kamernu muziku.

početak teksta

kotarJože Kotar deluje kao prvi klarinetista Slovenačkog filharmonijskog simfonijskog orkestra i vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Klarinet je počeo da uči u klasi prof. Ervina Plevnika u rodnom Trbovlju. Školovanje je nastavio u Ljubljani u klasi prof. Alojza Zupana i 1992. godine završio magistarske studije na Muzičkoj akademiji. Na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima osvojio je ukupno devet prvih nagrada, a dobitnik je i nagrade Akademije i Univerziteta Prešeren. 1988. godine predstavljao je Jugoslaviju na „Europäischer Preis“ takmicenju u Cirihu, a kao gostujući član nastupao je sa Mediteranskim orkestrom i Alpe-Adria orkestrom na mestu prvog klarineta.

Kao solista i član kamernih ansambala nastupao je u Sloveniji, Jugoslaviji, Austriji, Belgiji. Danskoj, Italiji, Švajcarskoj i SAD. Kao član Slovenačkog filharmonijskog orkestra nastupao je sa mnogim poznatim dirigentima uključujući i Karlosa Klajbera. Sa Slovenačkim filharmonijskim gudačkim kvartetom snimio je CD koji je izdao ZKP RTV Slovenija. Član je ARIART duvačkog kvinteta, koji je 1998. godine izdao svoj prvi CD za RTV Slovenija, Slovenačkog kvarteta klarineta i osnivac Slovenačkog hora klarineta. Redovno nastupa i sa Slovenicum Consorticum Musicum, Slovenačkim kamernim orkestrom, Orkestrom slovenačke milicije i Radničkim duvačkim ansamblom Trbovlja i snima za radio i televiziju.

početak teksta

nikolaNikola Srdić diplomirao je na Muzičkoj Akademiji u Beogradu, 1975. godine u klasi profesora Bruno Bruna. Titulu magistra klarineta, kod istog profesora, stiče 1977. godine.

Kao stipendista francuske vlade, usavršavao se u Parizu, kod eminentnog profesora Ulysse Dellecluse-a.

Nagrade:

 • Dobitnik brojnih prvih nagrada na takmičenjima teritorije tadašnje Jugoslavije.
 • Finalista međunarodnog Konkursa u Minhenu, 1973. godine.
 • Dobitnik specijalne nagrade Bavarske Radio Televizije u Minhenu, 1973.

Kao solista i kamerni muzičar gostovao je u svim značajnim muzičkim centrima Jugoslavije, kao i u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Češkoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Nemačkoj.

Kao solista nastupao je sa:

 • Beogradskom, Zagrebačkom, Makedonskom, Sarajevskom, Vojvođanskom, Temišvarskom i filharmonijom Gornje Češke.
 • Novosadskim Kamernim Orkestrom, Kamernim Orkestrom Dušan Skovran (preko pedest koncerata), Mostarskim Kamernim Orkestrom, Gudačima Svetog Đorđa.
 • Gudačkim kvartetima: Klima Kvartet, Kodaly Kvartet, Moyses Kvartet, Beogradski Gudački Kvartet, Srpski Gudački Kvartet, Tartini Kvartet i dr.

Nastupi na muzičkim festivalima:

 • Ohridsko Leto, Bratislavsko leto, Dubrovačke Letnje Igre, Večeri na Griču, Muzički Festival u Talinu (Estonija), Janačekov Maj (Ostrava), Festival u Košicama…

U zvanju je redovnog profesora na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu i Akademiji Umjetnosti u Banja Luci.

početak teksta

vasilVasil Gelev, rođen 1948. godine u Dimitrovgradu.

Završio Srednju muzičku školu „Stanković“ u Beogradu, kao i Muzičku akademiju i magistratutru u klasi prof. Bruna Bruna.

Od 1970. do 2000. godine prvi solo klarinetista Beogradske filharmonije. Priređuje solističke koncerte, koncerte kamerne muzike i nastupa kao solista sa svim simfonijskim orkestrima bivše Jugoslavije.

Učesnik međunarodnih takmičenja u Ženevi i Minhenu.

U zvanju je vandrednog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu za predmete Es klarinet, Bas- klarinet, kao i Orkestarske studije.

Uspešno rukovodi ansamblima: Hor klarineta, kvartet saksofona.

zsoltKlarinetista Zsolt Szatmari je rođen u Miskolcu (Mađarska) 24.06.1968. u porodici muzičara. Muzičko obrazovanje započeo je u Sátoraljaújhely-u (Mađarska) gde je učio violinu i klarinet, a svoje školovanje je nastavio u Miskolcu, u srednjoj muzičkoj školi „Béla Bartók“. 1991. diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Ferenc Liszt“ u Budimpešti sa izuzetnim uspehom.

1986. godine učestvovao je na Nacionalnom takmičenju duvača „János Richter“ i osvojio prvu nagradu, kao i Specijalnu nagradu Fonda za umetnost, što mu je omogućilo da bude primljen na Muzičku akademiju bez polaganja prijemnog ispita. 1988. godine dobio je Specijalnu nagradu Copyright Office-a na Nacionalnom takmičenju duvača mađarskog radija. 1990. godine pobedio je na Internacionalom takmičenju za klarinet u Kvebeku (Kanada). 1991. godine, kao student, dobio je Yamaha stipendiju.

Profesionalnu muzicku karijeru zapoceo je 1991. godine kao prvi klarinetista orkestra Mađarske nacionalne opere. Od 1992. do 2000. godine delovao je kao prvi klarinetista Budimpeštanskog festivalskog orkestra. Od 1993. predaje na „Ferenc Liszt“ Muzičkoj akademiji. Od 01.09.2000. godine angažovan je kao prvi klarineta Mađarske nacionalne filharmonije. 2002. godine ovaj orkestar mu dodeljuje titulu „Muzičar godine“. Od 2003. nastupa kao solo klarinet Mađarskog nacionalnog filharmonijskog orkestra.

Kao član Budimpeštanskog duvačkog ansambla nastupao je u gotovo svim državama Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama. Redovno je angažovan kao gostujući član „Ferenc Liszt“ kamernog orkestra. Solistički nastupa u nekoliko evropskih zemalja i na Budimpeštanskom prolećnom festivalu. Deluje kao umetnički direktor duvačkog ansambla „New Harmony“. Mađarski radio redovno emituje njegove snimke. Kao solista, nastupao je sa „Ferenc Liszt“ kamernim orkestrom, „Salieri“ kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Miskolca, Simfonijskim orkestrom Segedina, Panonskom filharmonijom, Omladinskim simfonijskim orkestrom „Danubia“, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom i Mađarskim nacionalnim filharmonijskim orkestrom. Držao je majstorske kurseve u Dablinu i Urbani (SAD).

početak teksta

Comments are closed.